„Ősök jussán I.” címmel kalandozott a magyar kulturális örökségünk nyomdokain a horvátországi határmenti térségben a HATÁRTALANUL! pályázat keretén belül a Szent József Katolikus Általános Iskola 38 tanulója és 3 kísérő pedagógusa.

Utazásunk során megismerhettük a Drávaszög magyarlakta településeit (Kopács, Laskó, Kiskőszeg, Hercegszőllős, Csúza, Vörösmart), azok múltját és jelenét. Az említett falvak zöme Árpád-kori település, amelyekben a magyar szó és a magyar identitás a mai napig él. Számtalan helyi lakossal, egyesületi vezetővel, hétköznapi emberrel beszélgetve sokat tanulhattunk a régmúltról és az ott élő magyarok helyzetéről. A Baranya-háromszög mellett Szlavónia több településére is ellátogattunk (Diakóvár, Eszék, Haraszti, Vukovár és Újlak), ahol mind a kulturális örökséggel, mind egyháztörténeti emlékek megtekintésével gazdagodhattak a gyerekek. A horvát református püspökkel, Szenn Péterrel a kazettákkal díszített templomban egy rendhagyó történelemóra keretében kaphattunk történelmi, vallástörténeti és néprajzi áttekintést. Itt találkoztunk a település magyar ajkú gyermekeivel, akiknek a mi tanulóink átadhatták a magyar nyelvű könyvadományokat.

A négynapos utazás során a térség természeti szépségeit, építészeti hagyományait és szakrális épületeit egyaránt módunkban állt megcsodálni: Kopácsi-rét, a Duna-kanyar Kiskőszegnél és Újlaknál, a diakóvári katedrális, az eszéki székesegyház és vár.

 Kiskőszegnél a II. világháborúban hősi halált halt katonáknak állított monumentális emlékműnél elhelyeztünk egy koszorút és imádkoztunk az elhunyt emberek lelki üdvéért..

A baranyai kulturális örökséget megismerhettük a különböző néprajzi múzeumokban, az ökocentrumban.

A tanulóknak nagyon tetszett a lipicai ménes és a helyi fiatalokkal közös táncház, a kézműves foglalkozások, az interaktív kiállítások. Az utazás során minden nap más-más nép gasztronómiai kínálatát, ételeit kóstolhattuk meg. Az általános kulturális, történelmi információkon kívül személyes sorsokról is hallhattunk.

A négy napra tervezett programok mindegyike megvalósult.

2020 Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

hatartalanul logo

Szent Vér Báta

pk figyelj ram